fbpx
Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Ubat Semulajadi Untuk Gout

Pengenalan: Penyakt Gout

Gout merupakan sejenis penyakit yang juga sebahagian daripada penyakit yang dikenali sebagai athritis. Gout menyebabkan pedih membakar, sakit menyengat kerengsaan dan bengkak pada bahagian-bahagian sendi seperti tumit, lutut dan sendi-sendi jari.Jika dibiarkan gout akan menyerang berulang-ulang kali sehingga boleh menyebabkan kerosakan pada sendi, tendon dan tisu. Mengikut statistik, lelaki lebih ramai mengidap gout dari wanita.

Gout berpunca dari asid urik yang terlalu banyak di dalam darah. Jika sekali sekala kandungan asid urik dalam darah tinggi, ia tidak merbahaya kerana badan kita berkeupayaan untuk mengeluarkan asid urik yang berlebihan melalui kencing. Akan Tetapi jika keadaan di mana asid urik terlalu tinggi itu selalu berlaku ia akan mengakibatkan asik urik itu berkumpul pada bahagian sendi dan menjadi kristal yang keras. Individu yang mengalami masalah obesiti, mengambil minuman beralkohol, makan terlalu banyak daging dan makanan laut akan menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk mengidap gout. Sesetengah ubat, seperti ubat darah tinggi dan kencing manis yang dipanggil “water pill” juga boleh meningkatkan risiko penyakit gout.

Kaedah Alternatif

Pelbagai kaedah dan petua digunakan sejak dahulu untuk mengubati penyakit gout. Lama sebelum kemajuan perubatan mengambil tempat dalam masyarakat kita. Cuma kini, atas faktor kesibukan dan kurangnya pengetahuan, ramai pesakit gout memilih rawatan moden berbanding dengan petua tradisional. Berikut adalah beberapa petua yang digunakan untuk penyakit gout dan berkesan untuk individu yang mengamalkannya.

Tumbuhan Yang Berpotensi Merawat Gout

1. Buah kemunting

kemunting
Pokok Kemunting

Buah kemunting yang masak boleh dimakan begitu sahaja sebagai penawar gout. tiada jumlah atau sukatan tertentu.

2. Daun misai kucing

misau kucing
Daun Misai Kucing Kering

Daun misai kucing yang dikeringkan dan dijadikan teh boleh membuang toksin melalui pembuangan air kecil. Teh misai kucing boleh dijadikan minuman harian untuk diminum seisi keluarga kerana rasanya yang sedap. Teh ini juga boleh didapati dalam bentuk uncang dikedai-kedai atau farmasi dan selalunya dikenali dengan nama java tea. Teh ini untuk mencegah gout.seeloknya diminum selepas mengambil makanan laut dan makanan lain yang mengandungi kandungan asid urik yang tinggi

3. Ubi kentang

kentang
Ubi Kentang (sumber: wikipedia)

Petua ini diberikan oleh salah seorang pelanggan nurseri herba saya dan diamalkan oleh beliau sendiri serta terbukti berkesan untuk dirinya. beberapa biji ubi kentang dibersihkan tanpa dibuang kulit.potong dengan pisau (paras) bahagian atas, bawah, kiri dan kanan hingga bahagian dalamnya berbentuk empat segi. Bahagian tengahnya dibuang. Jangan dimakan sendiri kerana bisa untuk gout. rebus bahagian yang dipotong tadi dengan air lebih kurang 1 liter (bergantung pada banyak ubi yang digunakan) tiada sukatan tertentu. setelah mendidih minum dan jadikan minuman harian hingga penyakit berkurangan insyaAllah.

4. Buah Keladi Candik / Keladi Merbah

keladi candik
Keladi Candik

Buah keladi candik yang masaknya berwarna oren terang dan menjadi kegemaran burung merbah menjadi penawar mujarab untuk gout. buanya dimakan beberapa biji(jangan terlalu banyak) sehari sehingga penyakit berkurangan

Peringatan: Artikel ini bukan nasihat perubatan. Sekiranya anda mempunyai penyakit Gout, rujuklah kepada Doktor perubatan sebelum mengambil sebarang persediaan herba atau rawatan alternatif.

2 comments

  1. as salam ade ka anak pokok serai kayu.

    1. Wasalam.. ada lagi stok. PM kat 0194779004

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!