Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Thailand cadang beri suntikan penggalak percuma untuk pelancong asing

| 2022-12-30 10:38:42 | www.bernama.com

BANGKOK, 29 Dis (Bernama) – Kementerian Pelancongan dan Sukan Thailand bercadang untuk memberi suntikan penggalak vaksin COVID-19 secara percuma kepada pelawat asing dalam usaha menarik lebih ramai pelancong antarabangsa ke negara itu.

Menteri Pelancongan dan Sukan Phiphat Ratchakitprakarn berkata pemberian suntikan penggalak secara percuma untuk pelancong adalah pelaburan yang berbaloi.

“Saya rasa ia berbaloi. Ia akan menjadi promosi untuk menarik lebih ramai pelancong asing melawat Thailand.

“Setiap suntikan vaksin hanya berharga beberapa ratus baht manakala seorang pelancong asing dijangka membelanjakan sekitar 40,000 baht bagi setiap perjalanan ke Thailand, termasuk tujuh peratus Cukai Tambah Nilai (VAT) bernilai 2,800 baht,” katanya dipetik The Nation Thailand.

Phiphat berkata cadangan itu akan dibincangkan semasa sesi mesyuarat dengan Kementerian Kesihatan Awam dan Kementerian Pengangkutan pada 5 Januari.

Mesyuarat itu juga akan membincangkan persiapan untuk menerima pelancong dari China.

Kementerian juga akan menawarkan vaksin COVID-19 percuma kepada pekerja industri pelancongan menjelang kemasukan pelancong China, katanya.

China merupakan pasaran pelancongan keluar terbesar di dunia sebelum sekatan perjalanan antarabangsa akibat pandemik, namun Beijing mengumumkan kelonggaran kuarantin untuk rakyatnya bermula 8 Januari.

Pelbagai negara termasuk Thailand sedang bersiap sedia menyambut ketibaan pelancong China.

Gabenor Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand (TAT), Yuthasak Supasorn mengunjurkan kira-kira 300,000 pelancong China akan melawat Thailand dalam tempoh tiga bulan pertama tahun depan.

Menteri Kewangan Arkhom Termpittayapaisith berkata jumlah ketibaan pelancong akan bertambah jika pelancong China kembali ke Thailand.

Thailand, satu daripada destinasi pelancongan paling popular di Asia kini bersedia menerima kunjungan sekurang-kurangnya 20 juta pelancong dan menjana pendapatan pelancongan sebanyak 2.38 trilion baht (US$64.5 bilion).

— BERNAMA

 

 BERNAMA menyediakan informasi dan berita terkini yang sahih dan komprehensif yang disebarkan melalui Wires BERNAMA; www.bernama.com; BERNAMA TV di saluran Astro 502, unifi TV 631 dan MYTV 121 IFLIX dan Radio BERNAMA di frekuensi FM93.9 (Lembah Klang), FM107.5 (Johor), FM107.9 (Kota Kinabalu) dan RM100.9 (Kuching).

Ikuti kami di media sosial :
Facebook : @bernamaofficial, @bernamatv, @bernamaradio
Twitter : @bernama.com, @BernamaTV, @bernamaradio
Instagram : @bernamaofficial, @bernamatvofficial, @bernamaradioofficial
TikTok : @bernamaofficial

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!