Your Cart

CONTACT: (+6011) 6353 1005

FREE SHIPPING

Ubi Sarek

 

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan

Oleh / By:  Noraida Arifin


Nama Tempatan: Ubi Sarek
Nama Saintifik: Amorphophallus campanulatus
Nama Lain: Ubi Kekek, Ubi Ular, Whitespot Giant Arum, Elephant’S Foot, Pongapong
Famili:
Lokasi Gambar: Tumbuhan liar
Asal: Tumbuhan tempatan

KETERANGAN:

Ubi sarek atau lebih dikenali sebagai sarek di Kelantan merupakan sejenis tumbuhan yang berbatang lembut seperti batang keladi. Ia sebenarnya sejenis keladi. Daunnya berbentuk jejari. Bunganya berbau busuk manakala ubinya besar seperti bertekstur seperti isi keladi. Batang sarek berwarna hijau dengan tompok-tompok putih menyebabkan ianya dipanggil ubi ular di kawasan selatan seperti Selangor kerana coraknya yang hampir menyamai kulit ular.

 

KEGUNAAN:

Ubi sarek mempunyai kandungan kalsium oksalat dan rasanya gatal. Walaupun gatal dan mungkin beracun, Namun rasa gatal dapat disingkirkan dengan cara merendam ubi yang telah direbus ke dalam air mengalir sebelum ditumbuk dan dimasak sekali lagi untuk dimakan. Di Kelantan ubi ini selalunya dijadikan campuran untuk bubur Asyura selain juga dijadikan pengat dan direbus untuk dimakan.

Di sesetengah negara seperti Cina dan jepun ubi kekek diproses dan dijadikan makanan seperti tauhu, manakala di jepun pula, tepung yang terhasil darinya dijadikan makanan seperti bihun. Ia juga dijadikan makanan ikan. Ada spesies tertentu ubi sarek atau ubi kekek ini boleh dijadikan ubat pupuk. Orang asli menggunakan cecair yang didapati dari ubi kekek liar untuk dijadikan sebahagian dari campuran racun untuk sumpit mereka. Batangnya oleh dimasak lemak dan dijadikan sayuran.

Selain daripada itu tumbuhan ini juga menarik untuk dijadikan hiasan taman kerana bentuk daunnya yang unik dan bunganya yang luar biasa.

 


Common Name: Ubi Sarek
Scientific Name: Amorphophallus campanulatus
Other Name: Ubi Kekek, Ubi Ular, Whitespot Giant Arum, Elephant’S Foot, Pongapong
Family:
Location: Tumbuhan liar
Origin: Tumbuhan tempatan


DESCRIPTION:

 

USAGE:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

2 comments

  1. Nordin bin mamat

    Ini ubi gadong bukan sarek

    1. Tiada kesilapan pada gambar. Ini sebenarnya pokok Ubi Sarek yang masih kecil. Kalau tuan buat carian mudah di google menggunakan kata kunci ubi gadong (Dioscorea hispida Dennst), tuan akan dapati perbezaan yang amat jelas pada struktur daun. Berhati-hati dalam mengenalpasti jenis tumbuhan terutama ubi gadong kerana ianya beracun dan memerlukan cara pencucian yang betul sebelum boleh dimakan. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

What Our Clients Say
385 reviews