Timun Betik

 

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan 

Oleh / By:  Noraida Arifin


Nama Tempatan:Timun Betik
Nama Saintifik:Cucumis sativus
Nama Lain:Timun suri, apple cucumber
Famili:Cucurbitae
Lokasi Gambar:Buah-buahan tempatan
Asal:Tumbuhan tempatan

KETERANGAN:

Timun betik merupakan sejenis tumbuhan daripada famili cucurbitae, sama dengan timun biasa. Timun betik merupakan sejenis buah-buahan yang mempunyai isi yang berair dan manis rasanya. Ia merupakan sejenis tumbuhan menjalar semusim yang membiak melalui biji benih. Ia juga dikenali dengan nama lain iaitu timun suri atau apple cucumber. Ia merupakan sejenis buah-buahan yang mengandungi kandungan serat yang tinggi serta kaya dengan provitamin A.

Ia boleh ditanam di kawasan pokok timun betik memerlukan air yang mencukupi dan tidak boleh dibiarkan kering. Buahnya berwarna kuning, berbentuk lonjong denga panjangnya sekitar 20cm dan diameternya sekitar 10 cm . Buah timun betik boleh dipetik setelah pokoknya berusia dua hingga tiga bulan.

 

KEGUNAAN:

Dari segi kesihatan timun betik mampu membekalkan tubuh badan dengan vitamin yang dapat membantu mempertingkatkan ketahanan badan melawan penyakit. Ia juga dapat menyihatkan ginjal dan limpa serta menurunkan tekanan darah tinggi. Buahnya boleh dimakan begitu sahaja. dan begitu manis dan berair apabila masak. Buah timun betik yang masak ranum boleh dikenal pasti melalui kulit luarannya yang merekah. Ia juga boleh dimakan bersama santan dengan ditabur sedikit gula pasir atau gula melaka. Malah di Indonesia timun betik atau lebih dikenali di sana dengan nama timun suri merupakan juadah yang pasti ada ketika berbuka puasa di bulan ramadan sehingga ia diberi jolokan sebagai buah bulan puasa.

 


Common Name:Timun Betik
Scientific Name:Cucumis sativus
Other Name:Timun suri, apple cucumber
Family:Cucurbitae
Location:Buah-buahan tempatan
Origin:Tumbuhan tempatan


DESCRIPTION:

 

USAGE:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

Leave a Reply

Agen-agen kami sedia membantu!
WeCreativez WhatsApp Support
General Inquiry
Support
Away
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Zarina
Away
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Nor
Away