fbpx
Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Teratai

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan

Oleh / By:  Noraida Arifin


Nama Tempatan: Teratai
Nama Saintifik: Nelumbo nucifera
Nama Lain: Seroja, Lotus, kamal, renkon, hasu, lian, egyptian lotus, sacred lotus, teratai, sacred water – lily, sacred lotus, bunga telipok, ngau, baino, nelun ala, bua-luang.
Famili: Nymphaeaceae/Nelumbonaceae
Lokasi Gambar: Tumbuhan hiasan di halaman
Asal: India/Indonesia


    

   

PENGENALAN:

Sejenis tumbuhan air yang berasal dari India dan Indonesia, bunga teratai merupakan bunga yang suci bagi penganut agama Buddha. Ia boleh dijumpai tumbuh secara liar dan terbiar pada kawasan-kawasan berair seperti di lombong tinggal dan sungai. Ia boleh mencapai ketinggian hingga 19 kaki, bergantung kepada kedalaman paya yang didiami. Bahagian akar teratai akan berada pada dasar kolam, tetapi daun dan bunganya akan berada di atas permukaan air. Daun dan bunganya disokong oleh batang yang halus dan panjang. Batang ini seumpama tadi jika tidak disokong oleh air. Bunganya yang terdapat dalam pelbagai warna (warna yang biasa dijumpai ialah dari warna merah dan semakin pudar warnanya hingga ke putih) akan berkembang pada lebih kurang pukul 9 pagi. Ia akan kekal selama 1 hingga dua hari sebelum kelopaknya gugur satu demi satu. Tumbuhan ini menghasilkan buah , buah ini berbentuk seperti kon dan buah ini mempunyai biji yang seakan-akan kacang dan boleh dimakan. Ia boleh membiak melalui biji benih yang akan dibebaskan oleh buah apabila ia merunduk ke dalam air. Bunga daun akar dan bijinya boleh dimakan. Kelopak bunganya boleh dimasukkan ke dalam sup atau dijadikan hiasan hidangan. Akarnya dijadikan sup manakala daunnya yang kering digunakan untuk membungkus dim sum. Bijinya boleh dipanggang sebelum dimakan.

KETERANGAN:

PENANAMAN:

PENJAGAAN:

KEGUNAAN:

Dari segi perubatan teratai digunakan untuk merawat cirit birit (jus dari daunnya) serta buasir. Bijinya digunakan untuk merawat demam dan insomnia kerana cirinya yang menyejukkan.

KESELAMATAN:

FAKTA MENARIK:

 


Common Name: Teratai
Scientific Name: Nelumbo nucifera
Other Name: Seroja, Lotus, kamal, renkon, hasu, lian, egyptian lotus, sacred lotus, teratai, sacred water – lily, sacred lotus, bunga telipok, ngau, baino, nelun ala, bua-luang.
Family: Nymphaeaceae/Nelumbonaceae
Location: Tumbuhan hiasan di halaman
Origin: India/Indonesia

INTRODUCTION:

DESCRIPTION:

GROWING:

PLANTING:

USAGE / BENEFITS:

SAFETY:

FUN FACTS:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!