Sepang

 

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan 

Oleh / By:  Nor


Nama Tempatan:Sepang
Nama Saintifik:Caesalpinia sappan l.
Nama Lain:Sepang merah, sappan wood, bakkum wood, bois de sappan (Perancis) , to moc, cay vang (Vietnam) , tainniga (burma) , sbeng (kemboja) , su fang mu (China) , palo de Brazil (sepanyol) , bakam (arab) , pattanga (sanskrit)
Famili:Caesalpiniaceae
Lokasi Gambar:Tumbuhan liar
Asal:

KETERANGAN:

Sepang merupakan sejenis pokok kecil (renek) yang berduri dan boleh dijumpai di negara-negara seperti China, Taiwan, India, Malaysia dan Vietnam. Ia merupakan pokok (tumbuhan berkayu) yang mempunyai kayu yang berwarna merah dan jika direndam di dalam air akan mengeluarkan warna merah seakan-akan warna air sirap. Daunnya majmuk bipinat dengan susunan daun berselang. Dalam satu tangkai daun terdapat antara 10 hingga 12 pasang daun. Bunganya mempunyai lima kelopak bunga yang berwarna kuning. Bijinya tersimpan di dalam pod buah. Kandungan kimia yang terdapat dalam tumbuhan ini ialah brasilin, tanin dan minyak terbang (volatile oil) .

 

KEGUNAAN:

Sepang digunakan dalam masyarakat Melayu terutamanya untuk rawatan selepas bersalin. Ia digunakan untuk mempercepatkan penyembuhan luka dalaman akibat proses bersalin. Kayu sepang direbus bersama air hingga mendidih dan diminum setiap pagi semasa pantang. Selain untuk menyembuhkan luka ia juga berperanan melancarkan kitar haid selepas bersalin. Ia juga digunakan untuk mengurangkan bengkak dan lebam. Ia boleh juga digunakan untuk mengubati jangkitan kulit seperti gatal-gatal. Air rebusan sepang juga digunakan untuk basuhan vagina untuk mengubati penyakit seperti keputihan. Air rebusannya juga diminum untuk mengubati penyakit seperti di sentri. Wanita hamil tidak digalakkan menggunakan persediaan herba ini melainkan mendapat nasihat pakar perubatan yang bertauliah.

 


Common Name:Sepang
Scientific Name:Caesalpinia sappan l.
Other Name:Sepang merah, sappan wood, bakkum wood, bois de sappan (Perancis) , to moc, cay vang (Vietnam) , tainniga (burma) , sbeng (kemboja) , su fang mu (China) , palo de Brazil (sepanyol) , bakam (arab) , pattanga (sanskrit)
Family:Caesalpiniaceae
Location:Tumbuhan liar
Origin:


DESCRIPTION:

 

USAGE:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

Leave a Reply

Agen-agen kami sedia membantu!
WeCreativez WhatsApp Support
General Inquiry
Support
Away
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Zarina
Away
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Nor
Away