Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Rozel

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan

Oleh / By:  Noraida


Nama Tempatan: Rozel
Nama Saintifik: Hibiscus rosa sabdariffa
Nama Lain: Asam kumbang, roselle, pokok ribena, red sorrel, Indian sorrel, Florida cranberry
Famili: Malvaceae
Lokasi Gambar:
Asal:


    

   

PENGENALAN:

Rozel atau asam kumbang ialah tumbuhan semusim yang boleh mencapai ketinggian hingga 3. 5 meter. ia mudah membiak dari biji benih dan memerlukan cahaya matahari serta saliran yang baik. Daunnya berwarna hijau tua dengan pelepah daun yang berwarna kemerahan. Walaupun kebiasaannya rozel membiak dari biji benih namun ia juga boleh membiak melalui keratan batang. Untuk membiakkan rozel, bijinya perlu ditanam kira-kira 20cm dari permukaan tanah. Untuk penanaman rozel berskala besar pastikan tiada rumpai yang mengganggu pertumbuhan pada bulan pertama kerana tahap pertahanan rozel agak lemah ketika ini. Baja kandang ialah baja yang paling sesuai untuk penanaman rozel. Bunga rozel mula boleh dituai kira-kira tiga minggu dari pertumbuhan bunganya.

Antara kulat yang sering menyerang pokok rozel ialah Aecidium garckeanum, A. hibiscisurattense, Alternaria macrospora, Cercospora abelmoschi, C. malaysensis, Corynespora cassiicola, Cylindrocladium scoparium, Diplodia hibisCina, Fusarium decemcellulare, F. sarcochroum, F. solani, F. vasinfectum, Guignardia hibisci-sabdariffae, Irenopsis molleriana, Leveillula taurica, Microsphaera euphorbiae, Phoma sabdariffae, Phymatotrichum omnivorum, Phytophthora parasitica, Ph. terretris, Pythium perniciosum, Rhizocotonia solani, Sclerotinia fuckeliana, S. sclerotiorum, Sclerotium rolfsii. Pokok ini juga terdedah kepada penyakit seperti penyakit daun bertompok. Ia juga mudah diserang oleh parasit seperti kutu daun (aphid) .

Bahagian rozel yang boleh dimakan ialah kelopak bunga atau buahnya yang dipanggil kaliks. Kaliks berwarna merah terang dan bersifat mudah patah atau rangup. Antara kegunaan kaliks rozel ialah dijadikan jus, kordial, bahan campuran dalam biskut dan kek. Daun rozel yang mempunyai rasa agak masam boleh dijadikan campuran dalam masakan seperti tomyam dan sup. Cara mudah untuk mendapatkan air rozel ialah dengan merebus kaliksnya dan dicampuri sedikit gula. Air ini enak diminum setelah disejukkan dan dicampuri dengan sedikit gula. Untuk menghilangkan bau rebusan campurkan dengan sedikit perahan limau nipis atau titiskan sedikit esen vanila.

KETERANGAN:

PENANAMAN:

PENJAGAAN:

KEGUNAAN:

Rozel mempunyai sifat astrigen dan antiseptik. ia boleh digunakan untuk merawat batuk, cirit birit dan berak berdarah. Rozel juga mempunyai kandungan asik askorbik (vitamin C) yang tinggi yang dapat membantu badan membina sistem pertahanan melawan penyakit.

KESELAMATAN:

FAKTA MENARIK:

 


Common Name: Rozel
Scientific Name: Hibiscus rosa sabdariffa
Other Name: Asam kumbang, roselle, pokok ribena, red sorrel, Indian sorrel, Florida cranberry
Family: Malvaceae
Location:
Origin:

INTRODUCTION:

DESCRIPTION:

GROWING:

PLANTING:

USAGE / BENEFITS:

SAFETY:

FUN FACTS:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!