Mempelas

 

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan 

Oleh / By:  Nor


Nama Tempatan:Mempelas
Nama Saintifik:Tetracera indica merr.
Nama Lain:Mempelas minyak
Famili:Dilleniaceae
Lokasi Gambar:Tumbuhan Liar
Asal:

KETERANGAN:

Mempelas merupakan sejenis tumbuhan liar yang memanjat dan mempunyai batang berkayu. Ia paling mudah dijumpai di kawasan belukar dan hutan di Asia Tenggara terutamanya di Malaysia dan Indonesia. Daun mempelas bersaiz sederhana , berbentuk ringkas dan tersusun secara berselang. Daunnya mempunyai permukaan yang kesat. Batangnya juga bertekstur kesat dan boleh menyebabkan luka jika terkena kulit. Mempelas mempunyai bunga berwarna putih dengan kelopak bunga yang kecil berwarna merah jambu. Bunganya berbau harum. Buahnya mempunyai rasa masam dan berbentuk kecil (beri) . Ia berwarna hijau ketika muda dan berubah menjadi merah apabila masak.

 

KEGUNAAN:

Masyarakat Melayu di Malaysia menggunakan serbuk yang dihasilkan dari daun mempelas kering untuk merawat radang. Di Indonesia salap yang dihasilkan dari tumbuhan ini digunakan untuk meredakan selesema. Pes yang di hasilkan dari daunnya pula digunakan untuk merawat sengatan serangga berbisa.

Selain dari kegunaan perubatan buah mempelas juga boleh dijadikan cuka yang digunakan dalam masakan. Batangnya yang kuat juga boleh dijadikan tali.

 


Common Name:Mempelas
Scientific Name:Tetracera indica merr.
Other Name:Mempelas minyak
Family:Dilleniaceae
Location:Tumbuhan Liar
Origin:


DESCRIPTION:

 

USAGE:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

Leave a Reply

Agen-agen kami sedia membantu!
WeCreativez WhatsApp Support
General Inquiry
Support
Away
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Zarina
Available
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Nor
Away