Lengkuas

 

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan 

Oleh / By:  Nor


Nama Tempatan:Lengkuas
Nama Saintifik:Alpinia galanga stuntz
Nama Lain:Greater Galangal, Laos, Laja
Famili:Zingiberaceae
Lokasi Gambar:Tanaman rempah
Asal:

KETERANGAN:

Lengkuas merupakan tanaman rempah yang biasa ditemui ditanam di sekitar rumah. Ia merupakan tumbuhan yang berizom dan berumpun. Ia boleh mencapai ketinggian hingga 2. 5 meter. Lengkuas boleh tumbuhan di kawasan dataran rendah hingga ke kawasan tanah tinggi sekitar 1200 meter dari paras laut. Ia membiak melalui rizomnya. Terdapat dua jenis lengkuas, lengkuas yang biasa digunakan dalam masakan selalunya berwarna putih manakala lengkuas untuk ubat mempunyai rizom berwarna merah yang lebih besar. Lengkuas memerlukan tanah yang bersaliran baik dan agak gembur untuk membantu pertumbuhan rizomnya.

 

KEGUNAAN:

Lengkuas mempunyai khasiat untuk menambahkan selera makan, membersihkan darah, mencairkan kahak, merangsang otot dan mempunyai ciri-ciri afrodisiak. Kerana itu ia banyak dijadikan sebagai salah satu bahan dan jamu dan ubat untuk menguatkan tenaga.
Lengkuas juga dapat digunakan untuk merawat penyakit limpa bengkak dengan cara merebus 2 lengkuas sebesar ibu jari, 3 temu lawak sebesar ibu jari, dan segenggam daun dukung anak (segar atau kering) dan 3 cawan air hingga mendidih. Air ini kemudiannya diminum 2 kali sehari, pagi dan malam.
Lengkuas juga mampu mencairkan kahak ia juga boleh digunakan untuk merawat bronkitis. Caranya: 2 ketul lengkuas, 2 ketul temu lawak dan 2 ketul halia sebesar ibu jari direbus bersama daun kayu manis dan 3 cawan air untuk diminum pagi dan malam. Lengkuas juga dapat meningkatkan tenaga batin dan merawat rheumatik.

 


Common Name:Lengkuas
Scientific Name:Alpinia galanga stuntz
Other Name:Greater Galangal, Laos, Laja
Family:Zingiberaceae
Location:Tanaman rempah
Origin:


DESCRIPTION:

 

USAGE:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

Leave a Reply

Agen-agen kami sedia membantu!
WeCreativez WhatsApp Support
General Inquiry
Support
Available
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Zarina
Available
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Nor
Available