Ketumbar Jawa

 

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan 

Oleh / By:  Nor


Nama Tempatan:Ketumbar Jawa
Nama Saintifik:Eryngium foetidum l.
Nama Lain:Long coriander, culantro (English) , walangan (Indonesia) , Pak chi farang, Hom-pomkula, Mae-lae-doe, Phakchi farang (Thailand) , c¨¬ yu¨¢n su¨© (China)
Famili:Apiaceae
Lokasi Gambar:Rempah
Asal:

KETERANGAN:

Merupakan tumbuhan semusim yang biasa dijumpai tumbuh secara liar di kawasan hutan amazon dan kawasan tropika di Amerika yang lain. Kini , Ia juga ditanam di Malaysia dan negara tropika yang lain kerana kegunaan sebagai rempah dan perisa masakan. Ia boleh tumbuh dengan suburnya di kawasan yang agak redup dan kelembapan tanahnya tinggi. Daunnya berbentuk memanjang denga tepi daun tajam dan bergerigis. Bunganya berkumpul dalam bentuk ranting, berwarna putih dengan tampuk bunga yang tajam. Tumbuhan ini mempunyai bau yang sangat kuat. Ia digunakan dalam kebanyakan masakan barat dan juga masakan Asia seperti tomyam sebagai penambah perisa

 

KEGUNAAN:

Kaya dengan zat besi, karotin, riboflavin dan kalsium. Dalam perubatan tradisional daunnya yang direndam dalam air mendidih dan dijadikan teh boleh digunakan untuk merawat cirit-birit, demam, muntah-muntah, kencing manis dan sembelit.

 


Common Name:Ketumbar Jawa
Scientific Name:Eryngium foetidum l.
Other Name:Long coriander, culantro (English) , walangan (Indonesia) , Pak chi farang, Hom-pomkula, Mae-lae-doe, Phakchi farang (Thailand) , c¨¬ yu¨¢n su¨© (China)
Family:Apiaceae
Location:Rempah
Origin:


DESCRIPTION:

 

USAGE:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

Leave a Reply

Agen-agen kami sedia membantu!
WeCreativez WhatsApp Support
General Inquiry
Support
Away
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Zarina
Away
WeCreativez WhatsApp Support
Agen Order Whatsapp
Nor
Away