fbpx
Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Jelai

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan

Oleh / By:  Nor


Nama Tempatan: Jelai
Nama Saintifik: Coix lachryma jobi
Nama Lain: Tasbih, job’s tears, pearl barley, adlay, yi yi gen, yi yi gan, san yi mai, yi yi ren, Semen Coicis Lachrymajobi (nama farmaseutikal)
Famili: Poaceae
Lokasi Gambar: Tumbuhan laman
Asal:


    

   

PENGENALAN:

Tumbuhan dari famili rumput ini mempunyai batang tegak yang mempunyai buah yang keras berupa manik dan berlubang di tengahnya. Kanak-kanak kampung selalunya menjadikan tasbih dari buahnya yang dicucuk pada tali. Ia boleh mencapai ketinggian 3 meter dan tumbuh dalam bentuk rumpun. Buahnya berkilau seperti porcelin, tebal dam amat keras. Ia berwarna hijau muda ketika muda dan berubah menjadi kuning langsat apabila masak. Ia menjadi hitam apabila tua. Daunnya berbentuk seperti daun jagung tetapi lebih pendek dan berketak-ketak. Upih daunnya rapat memenuhi batangnya.

KETERANGAN:

PENANAMAN:

PENJAGAAN:

KEGUNAAN:

Di kampung-kampung herba ini selalunya digunakan untuk mengubat sakit kepala dan migrain. caranya keseluruhan pokok dibersihkan sebelum di cincang dan direndam dalam air panas. pesakit akan dimandikan dengan dengan air rendaman ini setelah suam. Akarnya mampu mengubat demam kuning dengan cara merebus 15 g akarnya hingga air rebusan tinggal setengah, air ini ditapis dan diminum 2 kali sehari. itu pesakit perlu minum banyak air masak ketika mengamalkan tonik ini. Untuk batu karang pula, 5 g daunnya dijadikan teh dan diminum dan diamalkan selalu hingga masalah batu karang hilang. tambahkan daun hingga 10 g untuk mengubat jangkitan pundi kencing dan kencing kotor dan diambil dengan cara yang sama. Untuk rheumatik pula, 30 g buahnya yang tua hingga airnya tinggal suku, tapis dan minum airnya ketika sakit. Pastikan air rebusan adalah rebusan yang baru dan bukannya yang disimpan dalam peti sejuk direbus.
Air rebusan buahnya yang diminum juga dapat menghaluskan kulit, menjadi penawar apendiks dan cirit birit.

KESELAMATAN:

FAKTA MENARIK:

 


Common Name: Jelai
Scientific Name: Coix lachryma jobi
Other Name: Tasbih, job’s tears, pearl barley, adlay, yi yi gen, yi yi gan, san yi mai, yi yi ren, Semen Coicis Lachrymajobi (nama farmaseutikal)
Family: Poaceae
Location: Tumbuhan laman
Origin:

INTRODUCTION:

DESCRIPTION:

GROWING:

PLANTING:

USAGE / BENEFITS:

SAFETY:

FUN FACTS:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!