Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Dahlia

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan

Oleh / By:  Noraida Arifin


Nama Tempatan: Dahlia
Nama Saintifik: Dahlia spp.
Nama Lain: Tenjikubotan (japanese) , peony of India.
Famili: Asteraceae
Lokasi Gambar: Tanah Rata , Cameron Highland
Asal: Mexico


    

   

PENGENALAN:

Dahlia merupakan sejenis tumbuhan hiasan yang popular yang ditanam semenjak zaman ketamadunan Aztech oleh masyarakat Mayan. Ia ditanam pada masa itu tidak hanya sebagai hiasan tetapi juga sebagai bunga yang digunakan dalam upacara dan juga sumber makanan.

Hari ini terdapat pelbagai kacukan dahlia yang telah dihasilkan dengan pelbagai nama dan warna bunga serta ciri yang berbeza. Kacukan ini dihasilkan dengan menggabungkan pelbagai spesies daripada jumlah 36 spesies dahlia yang ditemui.

Dahlia merupakan tumbuhan yang mempunyai ubi. Cara pembiakannya ialah dengan menggunakan ubi ini. Selalunya selepas musim berbunganya tamat, pokok dahlia akan mati, tetapi ubinya masih hidup dan boleh digunakan untuk dibiakkan. Ubinya dikeluarkan dari tanah dan dicuci bersih menggunakan air yang telah dicampurkan dengan bahan anti kulat. Ubi ini di keringkan dan dijemur beberapa hari sebelum ia ditanam semula.

walaupun kaedah membiakkan dahlia boleh di lakukan dengan cara keratan batang daripada batangnya yang telah tua , namun kaedah ini agak kurang berjaya menyebabkan ia biasa dibiakkan daripada ubinya.

Bunga dahlia ada yang tersusun selapis dan banyak lapis. Antara dahlia yang biasa ditanam di negara kita Malaysia terutamanya oleh kaum India ialah Dahlia coccine dan Dahlia juarezii. Kacukannya pula pelbagai

KETERANGAN:

PENANAMAN:

PENJAGAAN:

KEGUNAAN:

Tumbuhan hiasan

KESELAMATAN:

FAKTA MENARIK:

 


Common Name: Dahlia
Scientific Name: Dahlia spp.
Other Name: Tenjikubotan (japanese) , peony of India.
Family: Asteraceae
Location: Tanah Rata , Cameron Highland
Origin: Mexico

INTRODUCTION:

Dahlia is a special flowers that has been cultivated since Aztec time (The Mayan tribe) . It was not just cultivated only because of the beauty of the flower but more for food and ceremonies.

Nowadays there are approximately 36 species of dahlia grown as decorative garden plant. Among them are dahlia Dahlia coccinea, Dahlia juarezii. The hybrids commonly found in planted are Dahlia Adelaide Fontane, Dahlia Apple blossom, Dahlia Arabian Night, Dahlia Art Deco, Dahlia Aurora’s Kiss, Dahlia Dahlstar Sunset Pink, Dahlia Asahi Chohji and many more.

Dahlia can be propagated from the bulb or the tubers. Normally after flowering the plant will die, leaving the tubers behind. The new plant can be derived from the tubers by digging it back, wash it properly , preferably with fungicidal solution, dry it for a few days . Then , it is ready to be planted again. Somehow dahlia also can be propagated by late cutting.

DESCRIPTION:

GROWING:

PLANTING:

USAGE / BENEFITS:

Ornamental plant

SAFETY:

FUN FACTS:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!