fbpx
Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Baru Cina

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan

Oleh / By:  Noraida


Nama Tempatan: Baru Cina
Nama Saintifik: Artemisia vulgaris linn
Nama Lain: Saint John Wort, Motherwort (English) , Damong Maria, Santa Maria (Filipina) , Daun Manis, Brobos Krebo, Daun Sudamala (Indonesia)
Famili: Compositae
Lokasi Gambar: Tumbuhan liar
Asal: China


    

   

PENGENALAN:

Tumbuhan tahunan ini merupakan tumbuhan yang berasal dari Cina. Ia hidup subur di kawasan yang mempunyai tanah yang lembab dan kaya dengan humus seperti tanah kompos. Batangnya separuh berkayu, mempunyai bunga kecil berwarna kuning dan ia boleh membiak melalui biji benih dan keratan batang. Ia mempunyai rasa pahit, pedas dan hangat dan berfungsi untuk menghilangkan rasa sejuk, analgestik, melancarkan pengaliran darah. Ia mengandungi minyak terpeluwap ( volatile oil) iaitu Phellandrene, cadinene, thujvl alkohol. Kandungan kimia yang lain ialah alfa-amirin, fernenol, dehydromatricaria ester, cineole, terpinen-4-ol, beta- karyophyllene, 1-quebrachitol.

KETERANGAN:

PENANAMAN:

PENJAGAAN:

KEGUNAAN:

Dalam perubatan herba ia digunakan untuk mengatasi masalah senggugut (Dysmenorrhea) dan melancarkan perjalanan haid, digunakan untuk mencegah keguguran (threated abortion) akibat dari pergerakan janin yang berlebihan, untuk mengatasi masalah keputihan, Muntah darah dan memudahkan proses kelahiran. Bahagian yang digunakan ialah keseluruhan tanaman terutama daunnya. Caranya ialah dengan merebus 10 hingga 30 g daunnya dan airnya diminum. Ia juga dapat mengubati migrain. Namun sekarang sudah terdapat tablet di pasaran dan juga ubat semburan mulut yang menggunakan herba ini dan ubat ini boleh didapati di Farmasi.

KESELAMATAN:

FAKTA MENARIK:

 


Common Name: Baru Cina
Scientific Name: Artemisia vulgaris linn
Other Name: Saint John Wort, Motherwort (English) , Damong Maria, Santa Maria (Filipina) , Daun Manis, Brobos Krebo, Daun Sudamala (Indonesia)
Family: Compositae
Location: Tumbuhan liar
Origin: China

INTRODUCTION:

DESCRIPTION:

GROWING:

PLANTING:

USAGE / BENEFITS:

SAFETY:

FUN FACTS:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!