Shopping Cart

Hubungi: (+6011) 6353 1005

Penghantaran ke seluruh Malaysia**

Asam Jawa

 

 

Kembali ke Direktori Tumbuhan

Oleh / By:  Noraida Arifin


Nama Tempatan: Asam Jawa
Nama Saintifik: Tamarindus indica
Nama Lain: Celagi, Asam, Asam Jawa, Asam Kemal, Asam Kuning (Melayu) ; Indian date, Sweet Tamarind, Tamarind (English) ; Anbli, Ambli, Chinh, Imalii, Tamarulhindi (India) , Da Ma Lin; Loa Wang Zi (China) , Bakham Somkham (Thailand) , Me chua (Vietnam) ; Sempodok (Filipina) , Tamarindo (Jepun) ; dan Khaam, Kok mak Kham (Laos) .
Famili: Fabaceae
Lokasi Gambar: Tumbuhan melur.com
Asal: Afrika

KETERANGAN:

Asam jawa merupakan pokok saka malar hijau yang senang di jumpai di perkampungan Melayu seluruh Malaysia. Pokok pelbagai guna ini merupakan pokok besar yang ketinggiannya boleh mencapai Asam jawa merupakan pokok pelbagai guna; batangnya boleh dijadikan perabot dan peralatan rumah manakala buahnya adalah bahan pemasam utama untuk kebanyakan masakan Melayu. Daunnya pula mempunyai rasa sedikit masam dan kelat boleh dijadikan ulam. Buahnya yang muda boleh dijadikan jeruk dan dimakan sebagai makanan ringan yang menyelerakan. Manakala buahnya yang telah masak digaul dengan gula juga dijadikan makanan ringan.

Pokoknya tinggi boleh mencapai ketinggian hingga 25 meter. Ia merupakan pokok yang boleh hidup lama dan boleh terus mengeluarkan hasil yang banyak meskipun telah berumur puluhan tahun. Ia juga sesuai dijadikan pokok teduhan.

Asam jawa dibiakkan sama ada melalui biji benih atau pembiakan tampang.

 

KEGUNAAN:

Asam jawa sangat banyak kegunaannya dan ia merupakan anugerah Tuhan yang wajib kita syukuri. Buahnya boleh dijadikan perisa makanan, jus dan makanan ringan. Batangnya dijadikan perabot dan peralatan rumah. Dari aspek perubatan buahnya digunakan untuk menurunkan haba panas terutamanya ketika demam. Ekstrak jusnya boleh merawak sakit kerongkong dan serak tekak. Buahnya yang dimakan boleh menjadi penawar kepada penyakit hempedu, masaalah penghadaman dan kekurangan vitamin C. Di Thailand biji asam jawa dimesin dah dicampuri ke dalam kopi. Di Afrika Baratair ekstrak dari buah asam jawa digunakan untuk mewarnakan kulit kambing.

 


Common Name: Asam Jawa
Scientific Name: Tamarindus indica
Other Name: Celagi, Asam, Asam Jawa, Asam Kemal, Asam Kuning (Melayu) ; Indian date, Sweet Tamarind, Tamarind (English) ; Anbli, Ambli, Chinh, Imalii, Tamarulhindi (India) , Da Ma Lin; Loa Wang Zi (China) , Bakham Somkham (Thailand) , Me chua (Vietnam) ; Sempodok (Filipina) , Tamarindo (Jepun) ; dan Khaam, Kok mak Kham (Laos) .
Family: Fabaceae
Location: Tumbuhan melur.com
Origin: Afrika


DESCRIPTION:

 

USAGE:

 


RUJUKAN / REFERENCES:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + eighteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

Independently verified
384 reviews