Posted on

Cerita Moringa lagi..

Minggu lepas didatangi seorang pelanggan, dari jabatan pertanian Lundang. Masa hari peladang dan nelayan bulan 11 hari tu rupanya dia membeli sample pek serbuk moringa kami. Dah habis katanya. mula-mula minum pening juga .. rupanya dia ada darah tinggi. selang beberapa hari pegi check darah tinggi dah turun dan sekarang dia dengan beraninya terus stop ubat hospital yang dulunya diambik setiap hari ( peringatan : Jangan stop ubat tanpa nasihat pakar, tanya opinion doktor kita dulu ya) . Daripada pek sample 30 g yang dibelinya dulu dia terus tambah beli pek 500g. Nak share khasiat dengan kawan-kawan katanya. Tadi kami tutup awal sebab hujan lebat betul.. tapi sebelum balik sempat singgah hantar teh uncang moringa kepada seorang pelanggan lelaki yang beli masa hari peladang juga. dari beli satu paket 20 teabag hari ni dia ambil 5 paket , 100 uncang semuanya. Hujan renyai2 jadi suami saya pass ikut tingkat kereta saja .. dari tingkap kereta sempat dia tunjukkan perutnya…Dah slim perut saya ni..tengok muka semua dan kempis.. katanya sambil gelak-gelak….Teringat pula saya nasihat sorang pakcik masa hari peladang har tu.. katanya… mek panggil la ore gemuk-gemuk, heret mari sini… royat ini buleh bagi kurus…. jiran pakcik slim melim minum teh gemunggai…kalu gi kemboja perempuan dia slim sebab minum teh ni je.. bersungguh-sungguh dia nasihatkan saya… tapi takut pulak saya nak heret akak-akak sado nak promote bagai…biar moringa ni dikenali orang kerana khasiat utamanya sebagai multi-vitamin sahaja. Itu yang sudah terbukti melalu kajian saintifik. Check-check handphone nampak pula mesej seorang pelanggan lama..katanya 12 tahun dulu dia ada beli teh kenerak melalui laman web <l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.melur.com%2F&h=AT2lUigyJ0rE qQDm8Lq0o_tirbpxDEdJYgdeJVHz8JwtQmsxASnPHlW8WXcXSSGZgS0aoZUpB0nMIWgYMw5HcDIu GDnwfelqKGSCQPdmR18QJT2RVuJSCO7C-G2Y4Gbb4XC_nRMd0ufxYlOETP7uFwjareCYkSSAbZo> www.melur.com . tengok perkataan 12 tahun , baru tersedar..wah dah lamanya usia website kami. hampir mencecah 15 tahun. ketika saya mulakan laman web ini pada tahun 2003… tahun itu tahun ke 5 saya di alam pekerjaan, ketika itu saya cuma ibu muda beranak satu berusia 28 tahun yang melayan hobi dan minat terhadap khazanah herba selepas berhempas pulas membangunkan software dan bercakap dengan mesin di pejabat setiap hari… sekarang anak tu dah lepas SPM pun, maknya pun dlm beberapa hari lagi dah nak genap 43 tahun, satu perjalanan panjang tu..Alhamdulillah ala kulli haal…. Hujan-hujan macam ni fefeeling nostalgic la pulak Sapa yang baca coretan kosong saya ni sampai abis TQ… jarang2 ada mood nak menulis panjang2 ni…https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f4c/1/16/1f642.png:-)

Share this:
Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.