Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Katalog MelurDotCom

Kam membuat sedikit pembaharuan kepada katalog kami. Sebagai memenuhi banyak permintaan, kami telah memasukkan beberapa kategori baru ke dalam inventori. Di antaranya ialah lebih 100 jenis biji benih yang terbahagi kepada bunga-bungaan, herba juga sayuran. Setiap jenis bunga kami bahagikan lagi kepada beberapa varian. Sebagai contoh bunga matahari yg mana terdapat 9 jenis kesemuanya. Sunflower […]

Daun Catnip, Kucing & Manusia

Daun Catnip, Kucing & Manusia Apabila kucing menghidu daun catnip mereka akan melakukan beberapa pergerakkan yg agak pelik seperti: menggosok kepala dan badan mereka pada pokok, melompat, berguling-guling, mengeluarkan bunyi serta air liur. Keadaan ini boleh berlaku sehingga 10 minit sebelum hilang sepenuhnya selepas 30 minit. Antara 70 – 80 peratus daripada kucing akan mengalami […]

Atasi kelemumur dengan daun kesum

Atasi kelemumur dengan daun kesum Kalau dah cuba pelbagai jenis syampu dan rawatan tapi masalah kelumumur tetap tak hilang-hilang apakata kita kembali alami dan cuba petua ini. Guna daun kesum saja. Tunggu time lebih-lebih buat laksa, lumatkan daun kesum ni… boleh tumbuk hingga jadi pes dan lumurkan pada kulit kepala. Biar seketika sebelum dicuci bersih […]

Antioksida dalam belimbing

Belimbing merupakan sejenis tumbuhan tempatan yang mudah dijumpai di tanam di kampong-kanpung kerana fungsinya sebagai pokok yang membekalkan makanan disamping menyediakan teduhan. Pokok belimbing tergolong dalam kelompok pokok kecil dengan ketinggian sekitar 5 hingga 12 meter. Daunnya kecil berwarna hijau gelap dan tersusun secara berselang pada tangkai daun. Bunganya berwarna ungu kemerahan. Buahnya yang berwarna […]

Kunyit Hitam; Curcuma Caesia atau Kaempferia parviflora?

Beberapa hari yang lepas seseorang yang ingin mengkaji kunyit hitam menghubungi saya dan bertanya tentang kunyit hitam. Lebih 10 tahun yang lalu ketika saya mula meletakkan maklumat mengenai kunyit hitam sebagai pengetahuan am di website saya www.melur.com saya banyak dihubungi oleh pengamal perubatan bertanyakan pelbagai perkara dan memberikan pelbagai tip berkenaan dengan kunyit hitam. Seorang […]

Pokok Badang

Plant of the day…pokok badang… Pokok yang dikenali dengan nama vernakular pokok badang ini biasa tumbuh di kawasan terbuka tepi pantai. Jenis tanah yang menjadi tempat pertumbuhan pokok ini ialah tanah bris pasir. Nama lain bagi tumbuhan ini ialah pokok duri timbang tahil, pokok khet (Thai). Dari genus Catunaregam , keluarga rubiaceae, nama saintifik tumbuhan […]

Baja Organik

Baja organik untuk pokok tin( dan pokok2 lain juga) Balik ke penang seminggu ni sempat mengintai balkoni jiran yang dah jadi ladang tin. 4 variasi yg ada di ‘ladang’ balkoni ni green jordan , red saudi, btm 6 dan iraqi. Sempat berkongsi rahsia pokok tin beliau sangat subur dan lebat buahnya. Baja yang digunakan baja […]

Cara semai biji benih buah tin kering

Terjumpa cara nak semai biji benih buah tin kering. Teringin jugak nak tanam tin pelbagai variasi ni tapi bila memikirkan harganya dan risiko silap penjagaan , surrender dulu. Tapi kalau boleh semai dari biji benih ni…apa salahnya kan… O risk. Selain dapat jugak makan buah tin tu buat buka puasa petang ni. “Asingkan biji dari […]

Rawatan Kanser Alternatif Dengan Rumput Beijing

Rumput Beijing Rumput Beijing (Murdannia bracteata) atau “Ya pak-king”, 北京草 ialah herba yang diketahui mempunyai khasiat untuk meningkatkan daya tahan badan dan ciri anti-radang amat terkenal di China dan Thailand. Ianya banyak ditanam secara komersial untuk menghasilkan pelbagai jenis ubatan dan suplemen. Terdapat beberapa kajian saintifik yang membuktikan kesan anti-bakteria tumbuhan ini. Walaupun ada kajian potensi […]

Petua demam campak

Satu petua demam campak yang dikongsi oleh seorang rakan berbangsa kemboja. Petua ini sangat mujarab untuk menurunkan suhu badan yang tinggi akibat demam campak. Pokok ini ialah pokok bayam pasir yang banyak tumbuh sebagai rumpai disekeliling kita. Caranya ialah dengan menumbuk seluruh bahagian pokok termasuk akarnya sehingga menjadi pes. Pes ini disapu ke seluruh badan […]

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!