Your Cart

CONTACT: (+6019) 477 9004

DAILY SHIPMENT

Bunga Santalia atau Sedap malam

Pokok Bunga Santalia merupakan sejenis bunga berbau wangi dari keluarga Solanaceae. Nama lain bagi bunga ini ialah sedap malam, night-blooming jessamine, night-blooming jasmine, night-blooming cestrum dan raatrani. Ia merupakan tumbuhan yang berasal dari India Barat.

Bunga Santalia Tumbuhan Tempatan

Tetapi kini telah beradaptasi dengan jayanya sebagai tumbuhan tempata di kawasan Asia Tenggara. Santalia merupakan sejenis tumbuhan pendek, dengan batang berkayu yang kecil dan panjang. Jika tidak dipangkas pokok ini memerlukan sokongan untuk berdiri kerana batangnya yang kecil. Saiz matang pokok ini boleh mencapai ketinggian hingga 4 meter. Jika ditanam di dalam pasu iala hendaklah selalu dipangkas untuk mengekalkan kerimbunan dan saiznya.

Pokok Santalia berwarna putih kekuningan, kecil dan berada dalam satu tangkai yang membentuk jambak. Bau yang sangat wangi disebarkan ke persekitaran terutamanya pada waktu malam. Ia banyak dijadikan tumbuhan hiasan diperkarangan rumah kerana baunya yang wangi dan bunganya yang banyak. Pokok Bunga Santalia boleh dibiakkan dengan keratan batang dan biji benih. Anda boleh mendapatkan pokok ini di katalog MelurCom

Beli di Lazada:
https://www.lazada.com.my/…/cestrum-nocturnum-sapling-anak-…

bunga santalia putih
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penghantaran Segera

Penghantaran harian

Katalog Pokok Terbesar

Lebih 400 jenis pokok

Mesra Pelanggan

Maklumbalas segera

Pembayaran Selamat 100%

FPX / MasterCard / Visa

WeCreativez WhatsApp Support
Tanya melalui WhatsApp!