MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |
E-books

Shop Amazon - Subscribe & Save Up to 15% on Select Plum Organics Products

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM8 Benih stevia
Benih stevia RM8 Pokok jarum tujuh bilah bunga oren
Pokok jarum tujuh bilah bunga oren
RM5 Anak pokok harum sundal malam
Anak pokok harum sundal malam RM3 Akar som Jawa
Akar som Jawa
RM8 Benih Cekur hitam
Benih Cekur hitam RM9 Anak benih senduduk putih
Anak benih senduduk putih
RM8 Benih daun dewa
Benih daun dewa RM5 Benih hempedu bumi
Benih hempedu bumi
RM5 Anak benih mulberi hitam
Anak benih mulberi hitam RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Pokok Halau Nyamuk
4. Benih pokok kenerak
5. keratan batang sabah snake grass
6. Anak benih Belalai gajah
7. Teh herba misai kucing ( Java Tea)
8. Benih daun dewa
9. Benih stevia
10. Benih Cekur hitam
11. Anak benih mulberi hitam
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. Anak benih mulberi hitam
5. keratan batang sabah snake grass
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Lemuju

Nama Tempatan:Lemuju
Nama Saintifik:Plectranthus amboinicus
Nama Lain:Jemuju, mexican mint, indian borage, cuban oregano
Famili:labiatae /Lamiaceae
Lokasi dijumpai:Rempah
Asal:

keterangan:

Tumbuhan dikot ini biasa ditanam sebagai tumbuhan laman kerana penggunaanya dalam masakan dan juga sebagai hiasan.Daunnya yang berbau wangi boleh dijadikan pengganti daun oregano dalam masakan terutamanya masakan itali dan barat.

kegunaan:

Merapi dan menyihatkan rambut dengan cara meramas beberapa helai daunnya dan dilumurkan pada kepala. untuk merawat luka, seriawan dan ulser pula lekapkan daunnya pada bahagian yang terlibat. Jus atau ekstrak airnya boleh digunakan untuk merawat kembung perut dan angin dalam badan

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Plectranthus amboinicus
Other Name:Jemuju, mexican mint, indian borage, cuban oregano
Family:labiatae /Lamiaceae
Location:
origin:

Description:

Usage:


Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


Salam.. tahu tak pengedar air lemuju di kawasan seremban? Bolehke dapatkan cara untuk menghubunginya. Sekian, terima kasih.
~ salzah5456@yahoo.com

salam. Lemuju ni herba yang berangin. Sesiapa yang ada batuk, alahan dan sesak nafas, athma amat sesuai menggunakannya. Produk Anti Athma kami mempunyai 11 herba berangin termasuk adas pulau sari, bunga cengkih, kedawung, kayu angin dll. Bila makan rasa berangin dan melegakan nafas yg sesak. Cubalah...100% herba. Bila lagi...kunjungi kami Http://munaherbs.blogspot.com.t.kasih.
~ munaasysyifa@yahoo.com

Hobi saya di masa lapang menanam pokok bunga.Pokok ini adalah salah satu koleksi tanaman saya.Hari ini dengan secara tidak sengaja saya telah terjumpa laman web Melur.com, barulah saya tahu pokok yg saya tanam ada khasiatnya yg tersendiri..terima kasih atas maklumat yg diberi.

Selama ini saya tercari2 laman web yang sebegini kerana saya juga salah seorang peminat tanaman herba
~ ayang2003my@yahoo.com

hai zarina,
you & mak you ni bomoh ke!
banyak tau & makan herba..
bukalah satu web. I akan jadi
peminat you.TQ
~ draft64@yahoo.com

aku beli air lamuju dalam botol tu lagi cepat berkesan.minum je....erkkkkkkkk(sedawa). Elok buang anginlah tu. Kadang-kadang sakit perut, senggugut pun orait gak.
~ anisQ

sapa org penang yang ada pokok ni ,bagi la kat saya sama
~ roshidah74@hotmail.com

Air lemuju bukan dibuat dari pokok ni tapi dari biji lemuju yang biasa dimasukkan dlm muruku tu(caraway seed) ia merupakan sejenis rempah yang mempunyai rasa payau
~ Nor

best ni nak buat pokok hiasan,sapa ada bagila kat saya sama
~ shida

Kalau tak salah saya yang air lemuju dalam botol tu di buat dari pokok ketumbar jawa, ala yang bau dia macam ketumbar tapi daunnya panjang2 tu. org burma suka goreng dan buat sup daunnya
~ Legau

Pokok ni salah satu ramuan ke dalam air lemuju/jemuju yang dijual dalam botol tu. Kalau betul adalah lebih baik minum air rebusan daun ini daripada air yang dijual kat botol tu sebab rasa dia terlalu payau walaupun ianya bagus untuk kesihatan.
~ demampanas@hotmail.com.my

pokok ni ada buah ke?
~ zhan/klate

Emak saya gunakan sbg ubat batuk. Rebus & minum airnya.
~ zarina
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Susun kepala(11/19/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :8 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan (288)

Adenium
African Violet
agave
Aglaonema Pride of Sumatera
Aglonema
Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bauhinia
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bluewings
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Buddleia
Bunga bawang merah jambu
Bunga Bawang putih
Bunga butang ungu
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga Cina oren
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga Lidah Kucing
Bunga lili putih
Bunga Matahari
Bunga mayang sari
Bunga melur
Bunga melur vietnam
Bunga ribu ribu
bunga ros jepun
Bunga santalia
bunga tahi ayam
Bunga Tanjung
Bunga Tongkeng
Calalily
Cape honeysuckle
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka Keling
Cempaka telur
Cempaka Wali
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Cuphea
Dahlia
Dahlia
Dala
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Fire Flash
Flame violet(green)
French Marigold
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gaillardia
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gora
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jade Vine
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jeliti
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesidang
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kopsia
Krosandra
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Mertajam
Mexican Hat
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
orkid pinang
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Parisan
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Petunia
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pokok Zebra
Pudina
Puding Mas
Pulosari
Pulut-pulut
Purple Heart
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sawi Rana
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sentul
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Sunset Bell
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com