MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |
E-books

Shop Amazon - Subscribe & Save Up to 15% on Select Plum Organics Products

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic RM8 Benih daun dewa
Benih daun dewa
RM9 Anak benih senduduk putih
Anak benih senduduk putih RM10 Anak benih Belalai gajah
Anak benih Belalai gajah
RM8 Benih stevia
Benih stevia RM10 Anak benih bunga kesidang
Anak benih bunga kesidang
RM9 Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je RM8 Benih kunyit bonglai
Benih kunyit bonglai
RM5 Anak benih mulberi hitam
Anak benih mulberi hitam RM5 Benih hempedu bumi
Benih hempedu bumi

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Pokok Halau Nyamuk
4. Benih pokok kenerak
5. Teh herba misai kucing ( Java Tea)
6. keratan batang sabah snake grass
7. Benih daun dewa
8. Anak benih Belalai gajah
9. Benih Cekur hitam
10. pudina
11. Benih stevia
12. Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
13. Benih cempaka putih
14. Baba Grower Pot 147mm
15. Anak benih senduduk putih
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. Anak benih mulberi hitam
5. keratan batang sabah snake grass
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Bunga kenanga

Nama Tempatan:Bunga kenanga
Nama Saintifik:Cananga odorata
Nama Lain:Ylang-ylang
Famili:Annonaceae Annonaceae Annonaceae
Lokasi dijumpai:
Asal:

keterangan:

Kenanga bukanlah termasuk dalam tumbuhan herba. Ia adalah tumbuhan saka berbatang kayu dan mempunyai ketinggian yang boleh mencapai sekitar 5-20 meter dan hayatnya boleh mencapai puluhan tahun dengan diameter batangnya lebih kurang 0.1-0.7 meter.Ia sesuai tumbuh pada ketinggian 25-1000 meter dari aras laut. Tumbuhan ini boleh membiak melalui biji benih dan keratan batang. Sekarang, pokok kenanga selalunya di tut dan mula berbunga pada ketinggian satu hingga dua meter. Pokoknya juga tidak sebesar pokok yang tumbuh liar di hutan.bunganya yang berbau sangat harum dan wangi merupakan produk utama dari tumbuhan ini.

kegunaan:

Minyak ekstrak dari bunga kenanga (essential oil) digunakan dalam perubatan aroma terapi untuk menenangkan dan merelakskan jiwa terutamanya ketika PMS (pre-menstrual syndrome). ia juga digunakan untuk melegakan kesakitan atau kekejangan yang berlaku ketika haid dan juga melancarkan kitaran haid.ia juga mampu menurunkan tekanan darah, boleh digunakan untuk mengubat darah tinggi. Minyak ini juga boleh digunakan untuk kegunaan kosmetik seperti mengurangkan garis penuaan, menggalakkan pertumbuhan sel baru, merawat jerawat, mengatasi masalah kulit kasar dan berminyak, menggalakkan pertumbuhan rambut, menghilangkan kelumumur. Ia juga boleh digunakan untuk menghilangkan tekanan dan insomnia. Ia juga dikatakan boleh digunakan untuk mengatasi masalah mati pucuk (impoten) bagi lelaki dan frigid bagi wanita.ia juga dikatakan berkesan bila digunakan ketika demam biasa atau demam malaria bronkitis dan asma .Cara menggunakan: Untuk malaria dan asma, 3 kuntum bunganya yang telah dikeringkan dimasukkan kedalam segelas air panas yag mendidih dan ditutup,tapis dan minum apabila telah sejuk.untuk sesak nafas pula, segenggam bunga kenanga direbus dengan 2 gelas air bersama segenggam gula pasir hingga tinggal segelas air tapis dan minum airnya pagi dan malam.untuk bronkitis,segenggam bunga kenanga direbus dgn dua gelas air hingga tinggal satu gelas dan diminum pagi dan malam.Oleh kerana bunga ini mempunyai bau yang amat kuat, anda dinasihatkan agar tidak menggunakannya secara berlebihan kerana ini boleh mengakibatkan loya dan sakit kepala. Dapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan sebarang persediaan herba.

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Cananga odorata
Other Name:Ylang-ylang
Family:Annonaceae Annonaceae Annonaceae
Location:
origin:

Description:

Usage:


Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


Dimana boleh sy dapatkan anak pokok kenaga?siap2 yg tahu bolehlah emailkan pd sy... sy nak tanam dihadapan rumah sy sebagai hiasan...
~ Nanyathan@yahoo.com.my

sya ada tanam depan laman umah.berbunga merechik2, sampai dahan rebah sbb lebat sgt bunga nyer. mlm bau harum. bebudak blik ngaji mesti lari berjurut2 bila smpai kat laman umah aku sbb kata bau pontianak harum sdal mlm. kelakar..aku gelak sorang2 dengaq bebudak merapu.
~ zamtia

Mak saya suke ambil bunga kenanga ni, just nak letak kat minyak gosok dalam botol, wangi tau baunya.
~ abid

berminat dengan pokok kenanga rumah mak saya ada..wangie giler.bila malam angin sepoi2 bahasa bau nya menyusuk hidung..tak payah guna haruman ambipur n glade.ori lagi,,,
~ yatie.kl

Akum,
saya mmg minat tanam pkk especially rose tapi selalu mati kenapa ya? pokok berbunga yg i beli semua mati pas tu (beli kat carefour)i beli yang  berdaun aje (ambik kat sister's in law hse so far semua hidup). i stayed in apt takda cahaya matahari boleh ke? so far plants i tanam dlm pot & semuanya pokok berdaun aje, boleh ke deliver kat KL?
~ sofea

saya mencari bunga kenangan berwarna merah
~ kd

Minta maaf Nor. I beg to differ. Pengekstrakan pewangian daripada bunga bungaan tidak boleh menggunakan penyulingan wap. Essential oils atau minyak pati mempunyai takat didih yang rendah (<100C). Pendidihan air adalah pada 100C. Ini bermakna kebanyakan minyak pati akan telus hilang ke angkasa apabila anda melakukan penyulingan pada bunga. Itulah sebabnya apabila kita dekat dengan kilang buat ekstrak minyak dari bunga, kawasan itu berbau semerbak sebab wangian telah hilang keluar. Cara yang betul ialah dengan melakukan solvent extraction dengan menggunakan pelarut tulen dan yang paling sesuai. Selamat mencuba.
~ lady sarah

kenanga menpunyai 2 viarasi satu jenis pokok besar dan satu lagi jenis rendah. bunga nya juga berbeza pokok besar menpunyai bilah daun yang agak tebal dan besar dan pokok jenis rendah menpunyai bilah bunga yang agak tirus dan nipis. ada pendapat yang menyatakan bunga ini menpunyai toksid yang boleh menyebabkan keradangan. tanya pakar atau ahli herba bagaimana untuk menbuang toksid yang terkandung pada bunga nya.
~ dak seli

tolong disertakan cara/teknik budidaya dari tanaman secara detail,dan cara penggunaan sebagai obat serta kandungan kimianya ....thanks
~ Chusnul H, S.Farm., Apt

Tanyalah tentang Lena-Kenanga (TM) di Taman Warisan Pertanian Putrajaya re En Megat atau Pn Salbiah.
~ Hajjah Misna Arif Rabahi QLM Associates (M) SB

agaknya cam ner nak buat minyak tu ye?
~ lia

Bunga ni juga boleh digunakan untuk membuat bedak sejuk.Selama ni saya memang dah guna bedak sejuk kenanga+beras. Kalau nak tahu, bedak sejuk tu nenek saya yang buat.Ni hanya untuk keturunan kitaorang je. Rumah saya ada 2+1 btg pokok kenanga.
~ ~nina~

also known as Chanel No 5
~ norie

Our product Lena-Kenanga (TM) Classic Massage Oil has capturd the natural goodness of this renowned flower of flowers,bunga kenanga or ylang-ylang.
~ Hajjah Misna Arif Rabahi, QLM Associates (M)Sdn Bh

Kalau hendakkan baunya lebih mengharumkan taman anda, tanamlah dalam jumlah yang banyak seperti di Tmn Botani Putrajaya
~ Nuar Kjg

Pautan kenanga
~ admin

info minyak kenanga dari myherba http://health.groups.yahoo.com/group/Myherba/message/1050
~ Nor

Menjawab ulasan norie, proses pengekstrakan kenangan menggunakan penyulingan air atau wap.
~ Nor

Nor, terima kasih. Kak Hajjah
~ Hajjah Misna Arif Rabahi QLM Associates (M) SB

Ada juga pokok yang mempunyai bunga seperti bunga kenanga dan baunya hampir sama tapi pokoknya dari jenis menjalar dan dipanggil pokok akar pisang kalau tak silap saya.
~ Raja Nazri

Untuk benih ylang-ylang sila lihat < a href="view_cat.asp?userid=melur" target=blank>katalog kami
~ Nor

Kenanga, Melati,Kembang Cina, Cempaka, Siti Tanjung Perak dan Seri Mersing adalah rakan sepermainan.  Dulu mereka tinggal di sebuah kampung nelayan berhampiran Nenasi Pahang. Sekarang mereka tinggal di Seri Kembangan dan belajar kat UPM serta bertemu dgn Encik Nuar...lama-lama sewel.
Musuh utama mereka Siput Serawak.
~ Apit

Bunga Kenanga harum baunya
Dipetik dara penyeri rupa
Lima tahun kawin masih tak berbaka
Email kita, susun bicara
Mana tau serasi pula

~ Bangnuard@yahoo.com.my

sesiapa yang tahu cara membuat minyak bunga kenanga,tolonglah bagi resepi
~ beatles_1888@yahoo.com
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Bunga santalia(10/22/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :25 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan HERBA(238)

Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga melur
bunga ros jepun
Bunga Tanjung
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka telur
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pudina
Pulosari
Pulut-pulut
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com