MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |
E-books

Shop Amazon - Subscribe & Save Up to 15% on Select Plum Organics Products

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM10 Anak benih bunga kesidang
Anak benih bunga kesidang RM8 Benih kunyit bonglai
Benih kunyit bonglai
RM8 Pokok jarum tujuh bilah bunga oren
Pokok jarum tujuh bilah bunga oren RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic
RM9 Anak benih senduduk putih
Anak benih senduduk putih RM8 Benih daun dewa
Benih daun dewa
RM12 Teh herba misai kucing ( Java Tea)
Teh herba misai kucing ( Java Tea) RM3 Akar som Jawa
Akar som Jawa
RM5 Benih hempedu bumi
Benih hempedu bumi RM10 keratan batang sabah snake grass
keratan batang sabah snake grass

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Pokok Halau Nyamuk
4. Benih pokok kenerak
5. Teh herba misai kucing ( Java Tea)
6. keratan batang sabah snake grass
7. Benih daun dewa
8. Anak benih Belalai gajah
9. Benih Cekur hitam
10. pudina
11. Benih stevia
12. Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
13. Benih cempaka putih
14. Baba Grower Pot 147mm
15. Anak benih senduduk putih
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. Anak benih mulberi hitam
5. keratan batang sabah snake grass
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Yesterday, today, tomorrow

Nama Tempatan:Yesterday, today, tomorrow
Nama Saintifik:Brunfelsia pauciflora)
Nama Lain:Brunfelsia biru,Morning-Noon-and-Night,Brunfelsia Floribunda
Famili:Solanaceae
Lokasi dijumpai:
Asal:

keterangan:

Pokok renek ini boleh tumbuh pada ketinggian hingga 9 kaki. bunganya berwarna ungu tua yang akan berubah menjadi ungu muda(lavender) dan akhirnya menjadi putih. bunya mempunyai lima kelopak dan berbau harum. pokok ini biasanya dijadikan tumbuhan laman dan hiasan taman.Tumbuhan ini membiak melalui keratan batang namun ia juga boleh menghasilkan buah(jarang-jarang dijumpai). Ia memerlukan air yang banyak dan suka kepada tempat yang agak redup.

Pokok ini tergolong dalam ketagori tumbuhan beracun, jika termakan ia boleh menyebabkan pengeluaran air liur yang berlebihan ,sesak nafas,sawan, anak mata membesar dan pucat lesi

kegunaan:

selain dari kesan aromaterapi yang boleh menenangkan dari baunya yang harum, tiada khasiat perubatan yang diperolehi untuk spesies ini. Jika anda mempunyai maklumat mengenai khasiatnya, anda dialu-alukan mengongsinya dengan memberi ulasan.

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Brunfelsia pauciflora)
Other Name:Brunfelsia biru,Morning-Noon-and-Night,Brunfelsia Floribunda
Family:Solanaceae
Location:
origin:

Description:

Usage:


Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


mak saya panggil bunga pekan baunya sungguh harum
~ nora

Dulu waktu saya kecik2, kat umah lama saya ada tanam bunga ni.  Waktu tu x tau nama dia.  Wangi sangat.. menusuk kalbu... Bila pindah (hampir 10 tahun) baru teringat nak tanam bunga ni semula.  Beli kat nursery tanjong malim semalam.  Owner nursery tu kata nama bunga ni ytt...(unik namanya)
~ pencinta bunga

nk senang (sesuai utk org malas cam sy. ehek!)Bli je kt nursery. jika nk tnm sndri bkn x leh tp kena jaga betul2la klembapan tnhny. takut hngat2 tahi aym (x pasal2 aym interframe dlm kes ni. hi2!) putus asa, sbb ye lmbt btunas. tp kalu rajin giler blh wt bonsai. bauny ikut citarasa. ada yg kata wangi. ada yg kata tak. ada yg kata x bau lnsung sbb dia slsma. kih2!
~ sexygulzslurp@yahoo.com

x selesa. crita pasal pokok dahla. org buat duit kita dok gaduh. jika dh tnm kt rmh bauny mcm myk lavender bkn bau stanggi. maaf.
~ sexygurlzslurp@yahoo.com

pokok ni di beri nama YTT krn mula2(ystday)warnanya ungu, kmdian (2day)pink n kmdian (tmrw) wrnany putih. bauny mengikut angin bertiup x perlu cium. nk lbh cantik biarkn pokokny tinggi, d trim n mjadi titik tumpu tmn. tanam pkok herba renek di klilingny.
~ sexygurlzslurp@yahoo.com

smalam,esk dan esk... ha..ha..
~ meera_minamy

Bunga YTT ni harum lah juga walau tak sekuat mana. Saya ada dua pasu. jika disiram dan dibaja dengan baik, akan lebih bunga dari daun. Kalau semua berkembangan tampak cantik sekali
~ Akmar

kelakarnya namanya

yesterday,today,tommorow
~ afiq

Nama kelakar.
~ nksjdfha

pucuk yang masih rebung tu yang macammana ? pucuk muda ke? banyak kali semai tapi tak hidup jugak, pakai keratan batang
~ Lizza

Tak baik kata bunga ni bau macam .....  Taip2 orang cita rasanya berlainan.  Bagi saya bunga ni memang wangi.  Petama kali bau & lihat di rumah ibu mentuaku di Perak.  Balik terus cari dan beli untuk emak saya di Pahang.  Sampai sekarang pokok ini hidup subur dan mewangi...
~ onnie

utk Syafiqah....tulat warna bunga ni menjadi perang dan akhirnya hitam,sebab dah layu.
~ syahdu

Kpd Melor.com- Boleh tak padamkan ulasan yg berbau perkauman. Mesti bolehkan? Malaysia boleh.
~ Menara Budi, Serdang.

sblom tulat luse dluuuu..... asek nk cpt jer.... da la aq ad exam ptg nie. caiyokkk!!!!
~ shahika90

apa la gaduh pasal keling la, ... melayu la, ... hindu la ... bincang pasal pokok dah la ...
~ dol la

Saya merupakan penggemar pokok ini. Nak share cara semaian.  Pokok ini disemai menggunakan pucuk yang masih rebung. Saya dah cuba, menjadi dan dah agih2kan pada kawan2 yang berminat. Selamat mencuba.
~ iszamil

pokok melati...
rasanya bunga melati tak macam ni..
~ conanqursany

itu bunga melati..lain
ini pokok melati!!
kayu melati pun ada...
org pun ada nama melati..
kat p.pinang ada ferry melati...so apa nak di hairankan..
~ *Admin

suka cakap bau bunga ini bau tokong kling. Tak malu ke persandingan orang melayu adalah dari agama hindu, itu bukan pantang ke? Itu bukan orang kling punya? Tergila-gilakan lagu dan perfileman lagu hindustan, kamu rasa tu orang melayu punya... ia agama hindu punya..... Tengok you punya muka dulu dan bau badan u sebelum cakap bangsa lain, bodoh.....
~ pejuang agama

pokok ni dipanggil yesterday-purple,today-lavender, tomorrow-putih..tulah sebabnya ade 3 nama..yesterday,today,tomorrow...
~ peminat pokok ni

Macam mana nak biak pokok ni.....Zhan/klate
~

Tak tahu plak pokok nie nama dia yesterday,today,tomorrow.Aku nak beli pokok nie. kat taiping ade jual tak.Kawan saya nak this flower.
~ Mona,Atie,Watie,Fikah,Aini,Ain And AKU.

siapa kata nama pokok ni pokok melati, melati lain lah...
~ Apak Nuar

Baunya wangi......macam bau tokong kling...semut gatal suka. Susah nak jaga
~ ABD,upm

aromatherapy.....boleh juga !!! belinya di mana ? ada nggak di Indonesia ?
~ Abhi

nak biakkan pokok ni ada dua cara kaedah grafting atau tut atau anggur kata org kelate dan kaedah potong dan tanam je. untuk kaedah kedua boleh gunakan root booster untuk mempercepatkan pengeluaran akarnya.Betul ke pokok ni nama pokok melati? apa nama melayu dia ?
~ Nor

Di kenali juga dengan nama Sunday-Monday. Sejenis Jasmin, bunga nya berhau harum. Sila hubungi Laman web ini :- http://www.floridata.com/ref/B/brun_pau.cfm
~ nMOHO

pandai sangat awak akte pokok ini pokok melati.pokok niselalunaya mendapat permintaan ramai sebagai tumbuhan hiasan.walaupun susah dijaga tetapi keserian bunganya memangmenarik dan amat cantik
~ elena/upm

mana nak dapatkan benih pokok ni di kawasan utara semenanjung. saya teringin sangat nak menanamnya,  sila bantu, tk
~ bebe

tulat warna apa?
~ syafiqah

pokok ini biasanya sesuai dibuat tanaman landskap. warna bunganya yang pelbagai mengindahkan lagi suasana.
~ MNA, MARDI serdang

suka sangat nak cakap macam bau tokong kling. mana u tau bau tokong itu. pernah pergi ke? bagi respect kaum lain jugalah
~ kelly

huh,melati apa plak?.. suka hati je nak letak nama lain...
~ ade

bebe dah dapat ke pokok nie? nak ke. saya ada tanam. sape kata bau dia wangi. busuk la macam bau apa ye, susah nak digambarkan. macam kumbang ajinomoto la lebih kurang...harap bunga aje cantik...tapi bau laksana bunga tahi ayam.
~ nz

KAT KAMPUNG SAYE ADA BANYAK
~ PUTERI RIKA

Nama lain bagi pokok ini ialah pokok Melati.
~ Admin

picture showing My Blooming YTT in the front garden
~ Nor

Boleh saya tahu, bahagian mana pokok ini yang beracun. Getahn pokokya ke atau bunganya ?
~ zalilah selamat
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Bunga santalia(10/22/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :45 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan HERBA(238)

Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga melur
bunga ros jepun
Bunga Tanjung
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka telur
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pudina
Pulosari
Pulut-pulut
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com