MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |
E-books

Shop Amazon - Subscribe & Save Up to 15% on Select Plum Organics Products

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM8 Benih stevia
Benih stevia RM9 Anak benih senduduk putih
Anak benih senduduk putih
RM8 Benih Cekur hitam
Benih Cekur hitam RM8 Benih kunyit bonglai
Benih kunyit bonglai
RM10 Pokok Halau Nyamuk
Pokok Halau Nyamuk RM8 Benih daun dewa
Benih daun dewa
RM8 Pokok jarum tujuh bilah bunga oren
Pokok jarum tujuh bilah bunga oren RM5 Anak pokok harum sundal malam
Anak pokok harum sundal malam
RM10 Anak benih Belalai gajah
Anak benih Belalai gajah RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Pokok Halau Nyamuk
4. Benih pokok kenerak
5. Teh herba misai kucing ( Java Tea)
6. keratan batang sabah snake grass
7. Benih daun dewa
8. Anak benih Belalai gajah
9. Benih Cekur hitam
10. pudina
11. Benih stevia
12. Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
13. Benih cempaka putih
14. Baba Grower Pot 147mm
15. Anak benih senduduk putih
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. Anak benih mulberi hitam
5. keratan batang sabah snake grass
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Jarum tujuh bilah

Nama Tempatan:Jarum tujuh bilah
Nama Saintifik:Pereskia sacharosa/saecnarosa
Nama Lain:Bintang tujuh,Pokok kanser,Chat sim Chan
Famili:cactaceae
Lokasi dijumpai:
Asal:

keterangan:

Tumbuhan dari keluarga kaktus ini mungkin satu-satunya kaktus yang mempunyai daun yang sebenar.Ia merupakan genus paling primitif dalam keluarga kaktus. Pereskia berasal dari korea tapi boleh didapati dengan mudah di Malaysia, Thailand dan Indonesia.Malah ia merupakan tumbuhan yang agak lasak dan boleh beradaptasi dengan hampir semua iklim kecuali tundra.Keadaan optimum untuk pertumbuhannya adala sinar matahari yang terang dan iklim tropika Ia adalah tumbuhan yang mudah membiak. Memiliki ciri yang hampir menyerupai pokok parisan, pokok ini juga mudah ditanam dengan kaedah cantas dan cucuk Arizal 2004.Ia juga boleh membiak melalui biji benih.Daunnya mudah gugur jika terdedah dengan keadaan kering namun mudah pula tumbuh semula apabila air mencukupi. Terdapat 15-20 spesis pereskia terutamanya dari afrika selatan,amerika tengah dan India barat.Sepanjang batangnya terdapat tujuh batang duri yang meruncing tajam , kerana itu juga ia dipanggil jarum tujuh bilah. Daunnya yang rangup boleh dijadikan ulam atau salad.

kegunaan:

Pereskia dikatakan dapat merawat kanser terutamanya kanser kolon(usus besar), kanser hidung dan juga kanser lain. Terdapat 3 cara menggunakannya, pertama dengan memasukkan lebih kurang 2 helai daunnya kedalam air panas dan dijadikan teh dan airnya diminum, kedua daunnya dimakan sebagai ulam sebanya 1-3 helai setiap hari dan ketiga dengan cara mengisar daunnya hingga lumat , campurkan air dan jusnya diminum.Anda dilarang dari meminum sebarang jenis minuman the selepas mengambil herba ini kerana ia dikatakan dapat menghapuskan segala khasiat dalam badan kita.kajian terhadap kandungan kimia yang terdapat dalam pereskia dan tindakbalas sel kanser terhadapnya boleh didapati di http://www.moste.gov.my/kstas/NSFWorkshop/NSF/nsf%5CPHAR18.DOC ia juga dikatakan dapat mengubat darah tinggi dan kencing manis

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Pereskia sacharosa/saecnarosa
Other Name:Bintang tujuh,Pokok kanser,Chat sim Chan
Family:cactaceae
Location:
origin:

Description:

Usage:



Produk Pilihan


Pokok jarum tujuh bilah bunga oren
Beli
Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca



~ sy pon tgh buat kajian anatomi psl spesies tumbuha

sy tgh buat kajian anatomi psl  spesies tumbuhan nie
~ botani

arwah bos saya pernah menderita kanser usus. Dia pernah makan daun ni, alhamdulillah arwah ckap selepas makan daun ni dia rasa badan dia lebih segar. dan dia nampak bertenaga semula.Arwah ckap daun ni membuatkan badan dia rasa nyaman Tapi Allah lebih menyanyangiArwah. Arwah ambik daun ni pun semasa dia dah peringkat kritikal.
~ kay

assalamualaikum.Pada 19 Mac saya terajin untuk memetik daun ini di pejabat saya.Disebabkan bos saya kata daun ni sedap dibuat ulam, saya pun makan le daun ni dalam semaangkuk gulai,macam makan ulam raja tu. Malam tu saya dah rasa lain macam, dengan bersin dan nak jadi selsema.saya pun makan le ubat penyejuk badan. pada 20 Mac badan saya rasa x sedap.petangnya suara sayahilang sampailah hari ni 22 Mac suara saya tak ok lagi.  Tapi suhu badan saya dah ok.Saya pun beritahu bos apa yang berlaku,bos saya ketawa barulah dia beri tahu makan 3 helai sehari.Bos ingat saya x berminat sebab saya ni payah nak makan ubat.Jadi pada kawan-kawan kat luar sana jangan jadi seperti saya, perit rasanya.

~ Rubiah

kalo gna bji benih,bpe lama ambl msa nk hdup?
n kajian ape yg sesuai djlnkn kt pokok ni?
~ ~pening

Saya mencari DAUN KERING jarum 7 bilah.Seberapa banyak pun saya terima asalkan harganya patut.Hubungi 012-9879825.SEGERA.
~ A Razak Bin Arshad

Jadikan ulam 7 helai sehari sebagai penenang terutama sekali bagi mereka yang terlalu sibuk dengan memerah otak je.
~ Hasamuddin

BUAHNYA BOLEH DI MAKAN DAN BAIK UNTUK SAKIT SENDI-SENDI. SEBAB SAYA DAH CUBA.  DULU SENDI JARI KELINGKING SAYA SAKIT SELEPAS MAKAN BUAHNYA BEBERAPA KALI BENGKAKNYA PUN DAH BERANSUR HILANG.
~ PEMINAT HERBA

pokok jarum 7 bilah saya ada berbuah kuning tanam dlm pasu. ada apa2 khasiatnya?

rani  
~ ranizar

nursery mana area kl ada jual pokok ni?
sy nak bt research untk tesis sy...
~ Dia

buah die bole mkn x?buah die x dak khasiat ke...
~ mm

pokok nie ade kat uma sye tp berbuah warna kuning...boleh mkn tak buahnya....cantik btul buah die....
~ mm

buah die bole mkn x?buah die x dak khasiat ke...
~ mm

aku baru bagi mak aku makan daun ni,2 helai sehari, banyak2 takut overdose pulak.dia ada darah tinggi.sape tahu kalau2 herba ni jadi toksik kalau makan banyak2.InsyaAllah sembuhlah..
~ aliff

herba-herba memang dapat membantu kita... 'GALI!!!' dan dalami khasiatnya..

http://livingnaturally.myblog.com/
~ kdier

Saya ucapkan tahniah kepada pengendali laman web ini. Bagi pembaca-pembaca yang berminat untuk mengetahui kaedah moden rawatan kanser wanita, bolehlah layari http://drrushdanoor.tripod.com
~ Penulis kanser wanita

Saya memohon jasa baik pelbagai laman web yang telah menciplak artikel asli saya ini secara bulat-bulat tanpa kebenaran, harap boleh le letak reference ke laman web  melur.com ni, bukan apa untuk faedah orang lain juga.Antara laman2 web tersebut ialah pustaka digital herba,forum melayu.com,forum hamoniser.net dan banyak lagi (ni dah kira iklan free untuk laman web diorang ni). saya tak kisah nak copy bulat2 artikel saya ni cuma bagi la kredit sket. Tulis je dipetik dari http://melur.com cukup le...Penat tau... korang senang2 je copy lepas tu claim korang punya artikel...tu dah kira tak aci tu. ramai pulak yang email kat saya tanya, saya tiru artikel sini le , sana le... padahal saya tak tahu menahu pun, tolong ye...tenkiu
~ Noraida

saya ada yg warna oren bunganya, mana yang baik untuk kanser yang bunga warna ungu ke?
~ arrio

saya tengah buat kajian pasal pokok ini.dimana nak dapatkan pokok ini di shahalam?
~ hasliza_2006@yahoo.com

Kalau nak malumat lanjut tentang hasil kajian saintifik jarum tujuh bilah sila lawat & tanya,

Jab Biologi Sel & Molekul,
Fak Bioteknologi & Sains Biomolekul UPM.
http://www.biotech.upm.edu.my
~ Prof.XYZ

Tengok blog saya under pereskia untuk melihat Pokok jarum tujuh berbunga ungu at

http://norsparadise.blogspot.com
~ Noraida Arifin

untuk tujuan perubatan lebih mujarab guna pokok ni yang bunganya berwarna unggu. Selain mengubati kanser dan darah tinggi, pokok ni juga boleh digunakan sebagai awet muda.
~ Mie

sampai sekarang saya x penah jumpa or nampak buah pokok ni.selalunya saya nampak bunga dier je.saya memang tabik dengan bunga dia sbb lawa sangat
~ the gurlz

Memang ada sejenis kaktus yang hampir menyerupai daun jarum tujuh bilah tai perlu berhati2 kerana ia bukannya pokok ni. Untuk mengenali ciri2 pokok ini terdapat duri dalam bentuk terkumpul sebanyak tujuh bilah(lebih kurang) yang halus berwarna hitam dibawah setiap daun.Daunnya/pucuknya juga selalunya tersusun dalam bentuk bunga.Terdapat dua jenis yang biasa dijumpai iaitu jenis yang berbunga oren dan jenis yang berbunga ungu.Oleh kerana ia dari famili kaktus terdapat pokok kaktus yang daunnya hampr menyerupai pokok ini.
~ Nor

mintak tolong sesape yg ada senarai kand. kimia yg ada dalam jarum 7 bilah ni plz....dh masuk lmn web yg melur nyatakan tp x dpt..lg satu nak tye ada sesape x tau ape produk yg dah dihasilkan dari pokok jarum 7 bilah ni plzzzz..............
~ n

ada kat depan rumah aku.sapa kata cacti ni ada buah?dah dua tahun berbunga,tak penah pun nampak buah..bunga dia memang cantik!.
~ ade

ada kat depan rumah aku.sapa kata cacti ni ada buah?dah dua tahun berbunga,tak penah pun nampak buah..bunga dia memang cantik!.
~ ade

makan daun yang muda ke yang tua
~ zie

Maaf, bukan

belum pernah berbuah

tapi

belum pernah berbunga

.
~ haifa


Saya ada tanam pokok ni... tapi so far belum pernah berbuah. Saya selalu beli pokok-pokok herba ni di Pasar tani Kelana Jaya setiap Sabtu. Kalau nak pokok apa, just bagi tau dekat penjualnya KakJat dan dia kan bawak the next week dia dtg. So far alhamdulillah saya dah ada banyak juga dari senarai pokok di web ni.
~ haifa

ulam daunnya rangup dan sedikit belendir... ala-ala makan kacang bendi lah lendirnya.. sedap!
~ faizal

buahnya boleh makan tak? atau di buat benda lain?
~ apis

Pokok nie memang terbukti anti kanser drpd kajian kami ke atas sel kanser. Dlm proses utk komersialkan.
~ Nn

herba jarum tujoh bilah, yang mana satu di guna kan bunga oren ke bunga unggu atau putih,tak de kesan sempingan ke?email saya jimah_ho@hotmail.com
~ ima

saya hendak bertanya. ada satu pokok kaktus berdaun di rumah saya tetapi ia tidak berduri dan berbunga, adakah ia pokok daun tujuh bilah?
~ apis

daunnya amat berharga. Iaitu boleh cegah & ubati penyakit kanser! Makan mentah2 tak payah masak (ulam)
~ rosita

Kat rumah saya dah merimbun, tak pernah pakai selaipun daunnya.Siapa nak dtglah rumah saya.Saya kasi free...
~ abdupm

Saya gunakan daunnya untuk campuran dalam mee sup dan masa masak maggi, sedap!
~ Mama murni

poko jarum tujuh bilah ni ada yg bunga warna ungu,di Penang ni kat mana boleh dapat dan berapa harganya
~ shida

Nama saintifiknya betul seperti dalam web ni bukannya pereskia bleo. untuk tengok pereskia bleo sila ke http://www.horticopia.com/hortpix/html/pc4006.htm
~ Junihaizasma

at last, i get a good shot of my pereskia...: ni gambar jarum tujuh yang saya tanam depan rumah saya. yang bunga bunga ungu masih tak berbunga. bila dah ada bunga nanti i will take a shot and put it here. A few caller tanya saya betul ke ni pereskia sacharosa/saecnarosa atau pereskia bleo? the truth is i am not sure. mungkin ada botanist out there yang nak buat confirmation? thanks
~ Nor

http://images.google.com/images?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=GGLG,GGLG:2005-31,GGLG:en&q=Pereskia%20bleo&sa=N&tab=wi

>pereskia bleo


~ lissa


yang bunga kuning ke bunga purple jadi ubat kanser
~ Lissa

LIMA TAHUN BERKAHWIN MASIH TAK DAPAT ZURIAT. SUAMI DAH KENEN-KENEN NAK KAWIN LAIN, MERTUA DAH SEBUT-SEBUT NAK KAWINKAN ANAKNYA NGAN ANAK SIANU. SEBAK SIISTERI MENANGGUNG DERITA. DOKTOR KATA ISTERI NORMAL, SUAMIPUN NORMAL. DI MANA SILAPNYA.
Jangan putus iktiar, cuba cara saya. Mana tau puan ada rezki. E-mail saya untuk meneruskan iktiar puan.


~ bangnuard@yahoo.com.my

assalammualaikum...
saya ingin buat research tentang pokok jarum tujuh bilah ni...
di mana boleh didapati pokok ni...
kalau boleh berdekatan klang, shah alam atau terengganu.
ifa85dewdrops@yahoo.com
~ ifa_budak kimia

herba jarum tujoh bilah, yang mana satu di guna kan bunga oren ke bunga unggu atau putih,tak de kesan sempingan ke?email saya jimah_ho@hotmail.com
~ ima

Saya yakin pokok kat gambar nie nama saintifiknya Pereskia bleo.Sebab saya sedang buat research spesies pereskia. Yg ada bunga kaler purple tu pereskia glandifolia. Kalo tak caya, taip pereskia bleo kat yahoo image search tu, banyak keluar gambar mcm nie.
~ Rose cactus

Memang pokok ni ada buah. Buannya warna kuning dan bentuknya macam buah teratai. Kalau tanam dalam pasu memang la susah nak berbuah sikit.
~ Susan Amylia

saya ternampak banyak jenis pokok ini di mana bunganya bermacam warna seperti merah dan kuning.  Saya ada juga tanam pokok ini tetapi baru sekarang tahu khasiatnya.
~ norani mahmud

kalau dilihat pada gambar tu, nama saintifik pokok nie ialah pereskia bleo. Tolong betulkan maklumat anda.
~ rose cactus

Baru tanam kat rumah. harap berbuah.
~ Mohd Zan

Kalau nak pokok ni emaillah saya, saya dah biakkan dalam pasu.
~ Bangnuard@yahoo.com.my

Saya ada menanamnya bunganya juga sama dengan warna dalam gambar ni, ia pernah berbuah,buahnya macam bentuk buah jambu air warna kuning, bijinya macam isi buah letup-letup.Saya makan daunya dua helai sehari untuk nyahkan toksik dalam badan. siapa nak benihnya boleh saya beri
~ jasmie_my@yahoo.com

tak pernah pun jumpa yang bunganye warna purple. warna oren adalah. mula-mula dulu saya beli rm25 sepasu. lepas tu ketika nak pindahkan ke tanah, terpatah pulak dahannya. sebab sayang, saya cucuk juga ke tanah. beberapa minggu kemudian, bertunas laaaa..sekarang ni, saya mula patahkan dahan untuk biakkan. dah banyak dah...senang beb, sesak-sesak, boleh buat ulam, makan cicah dengan sambal belacan diperah limau kasturi atau limau sambal kata orang Johor. ada sesape nak? datang la sri gombak...
~ nz

Saya suka tanam pokok ini.Mudah hidup dan sedap dibuat ulam cecah budu atau sambal belacan. Bunganya pun cantik.Saya sebarkan khasiatnya kepada rakan-rakan. Tapi berhati-hati, kerana durinya amat tajam.
~ Mat Yunus, Tok Bali

Anak benih jarum tujuh bilah untuk dijual.Harga RM5.00 sepasu (pasu plastik).Penghantaran percuma sekitar penang.Hubungi herba-resources@melur.com(04-6593960)selepas 8 malam
~ Herba Resources
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Sentul(10/25/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :38 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan HERBA(238)

Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga melur
bunga ros jepun
Bunga Tanjung
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka telur
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pudina
Pulosari
Pulut-pulut
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com