MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |
E-books

Shop Amazon - Subscribe & Save Up to 15% on Select Plum Organics Products

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM9 Anak benih senduduk putih
Anak benih senduduk putih RM5 Benih hempedu bumi
Benih hempedu bumi
RM5 Anak pokok harum sundal malam
Anak pokok harum sundal malam RM8 Benih stevia
Benih stevia
RM8 Benih kunyit bonglai
Benih kunyit bonglai RM10 Pokok Halau Nyamuk
Pokok Halau Nyamuk
RM10 keratan batang sabah snake grass
keratan batang sabah snake grass RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic
RM10 Anak benih bunga kesidang
Anak benih bunga kesidang RM9 Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Pokok Halau Nyamuk
4. Benih pokok kenerak
5. Teh herba misai kucing ( Java Tea)
6. keratan batang sabah snake grass
7. Benih daun dewa
8. Anak benih Belalai gajah
9. Benih Cekur hitam
10. pudina
11. Benih stevia
12. Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
13. Benih cempaka putih
14. Baba Grower Pot 147mm
15. Anak benih senduduk putih
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. Anak benih mulberi hitam
5. keratan batang sabah snake grass
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Kulim

Nama Tempatan:Kulim
Nama Saintifik:Scorodocarpus Borneensis
Nama Lain:Bawang hutan, woodland onion, wood garlic, pokok bawang putih, jungle garlic
Famili:Olacaceae
Lokasi dijumpai:Hutan
Asal:

keterangan:

Pokok kulim ialah sejenis kayu balak yang banyak digunakan dalam industri membuat perahu dan bot. Pokok kulim ialah sejens pokok balak yang boleh mencapai ketinggian hingga 125 kaki. Seluruh bahagian pokok ini termasuk bunga, buah kulit batang dan akarnya mempunyai bau seperti bau bawang putih kerana kandungan asid amino yang terdapat didalamnya.

kegunaan:

Kandungan sulfur dari tumbuhan ini menyebabkan ia boleh menjadi antimikrob. Ia juga boleh digunakan sebagai anti vektor yang boleh menghalang penyebaran penyakit bawaan vektor seperti malaria contohnya.Dalam perubatan tradisional pula pokok kulim digunakan untuk mengubati demam dengan cara merebus akarnya dengan air hingga mendidih dan diminum.

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Scorodocarpus Borneensis
Other Name:Bawang hutan, woodland onion, wood garlic, pokok bawang putih, jungle garlic
Family:Olacaceae
Location:
origin:

Description:

Usage:


Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


Macam mana nak dapat kan buah nyh.....di mana ad di jual....
~ azrul_far95@yahoo.com

Macam mana nak dapat kan buah nyh.....di mana ad di jual....
~ azrul_far95@yahoo.com

Selain dari makan...buat umpan mancing lampam dan tenggalan...
~ Cinot

untuk maklumat anda saya boleh membekalkan buah kulim/kulit/daun/getah sesiapa nak hubungi saya di email zamppsb@yahoo.com
~ zam

saya baru dengar nama buah kulim ni. tupun pasai nak buat ubat. kalau ada yang tau di mana saya boleh dapatkan, tlg bagi tau...
~ rafishah-sha@yahoo.com

asal nama bandar kulim di kedah. kerana masa dulu ada sepohon pokok ni betul dibelakang balai polis kulim.dah lama arwah pokok ni..saya kalau balik ke kuala nerang,beli buah ni masukan dalam asam pedas keladi,sedap giler..bau dia memang terangkat..bawa balik ke KL.boh dalam kereta mak oii...satu kereta bau bawang putih.masa kecik dulu arwah tok buat tangkai boh tali gantong kat leher aku..ubat cacing dia kata..btoi la kot..setiap sabtu dab ahad ada pekan NAT.di kuala nerang..ada pakcik jual ubat2 herba disitu.cuba2lah jumpa dia..macam2 ada..buah kulim gerenti punya
~ banprakop@yahoo.com

Pertama kali saya berjumpa buah kulim ini ketika saya berpindah ke Perak.  Orang Perak menggunakan buah kulim ini di dalam masak lemak, tetapi hanya masukkan sedikit untuk menambahkan kelazatan.  Bau bawang putihnya agak kuat, mungkin agak ofensif bagi sesetengah orang.  
~ Zaherah

sapa tau psl serba sedikit ttg buah kulim tlg antar email kt sy..please..tau x kt ne sy leh cri maklumat psl buah kulim?help me...sy kne siap kan projek pkp sy dlm minggu ni jgk
~ princessberry91@hptmail.com

nenek saya pernah makan buah ni. ada orang kata buah ni boleh jadi ubat tahan sakit jantung. caranya rebus buah itu dan minum je.
~ murnihasan

kalo tanam berapa tahun? 1 tan berape?mane lagi ok, jati ke kulim buat jual balak
~ zulk9

SAYA NAK BELI BUAH NI NAK BUAT UBAT, KAT AREA KUALA LUMPUR KAT MANA BOLEH DAPAT.  
~ anniejamil05@yahoo.com

Masak lemak gulai mkemahang( keladi gatal ) campur ikan kering memang cukup sedap, satu ketika dahulu ia adalah resepi orang kampung apabila sultan perak datang melawat kampung
~ Anak jati kg Luat

Gambar ni saya ambik masa pesta flora kat kebun bunga(botanical garden) penang.
~ Noraida Arifin

Salam Semua.........
Saya ni ada masalah utk mendapatkan getah pokok kulim...jika ada sesapa pengunjung dalam web ini ada atau dapat getah pokok kulim ni mintak tolong contact saya kat e-mail saya....nak buat berubat....please.
~ arapaima05@yahoo.com

org kate buah dia bleh ubati pesakit buah buah pinggang dgn cara mencampurkan dgn keladi geli(susah skit nak dapt nih).ada patient yg guna kaedah ni..alhamdullillah berjaya...
~ ikhwan

link utk gambar pokok besar: http://www.parasiticplants.siu.edu/Olacaceae/images/ScorodocarpusBorneensis.jpg
~ cap ayam

pokok ini banyak saya jumpai terutama hutan keluang,bau bawang putih amat kuat sampaikan parang yang digunakan untuk menakik pokok ini akan berbau berhari2. akarnya kalau dicampak dalam air sungai yang dituba..racun tuba tidak lagi berkesan.
~ adi forestry

BUAH NI KALU BUAT MASAK LEMAK CILI PADI SEDAP SUNGGUH SEBAB BAU DIA SEDAP SUNGGUH...... TAK CAYA CUBA MASAK TENGOK.....
~ jamaliah@unionswitch.com.my

ekstrak kayu kulim bisa digunakan sebagai pengganti kaporit untuk pengolahan air tak?
~ labkeskaltim@yahoo.co.id

kat kedah kulim 2 nama tmpt..
~ achee b

orang kata rasa buah pokok ni agak pedas macam rasa buah pala.aku tak penah tengok pokok yang real.rakan SPTA tolong tunjukkan untuk aku ya..
~ ade

poko ni ada tak jual kat melur, nnt saya boleh p beli
~ shida

Betul ke boleh masak lemak nih? Ada gambar buah dia ker?
~ Lili
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Sentul(10/25/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :28 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan HERBA(238)

Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga melur
bunga ros jepun
Bunga Tanjung
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka telur
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pudina
Pulosari
Pulut-pulut
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com