Cara semai biji benih buah tin kering

Post
Herba Kering

Terjumpa cara nak semai biji benih buah tin kering. Teringin jugak nak tanam tin pelbagai variasi ni tapi bila memikirkan harganya dan risiko silap penjagaan , surrender dulu. Tapi kalau boleh semai dari biji benih ni…apa salahnya kan… O risk. Selain dapat jugak makan buah tin tu buat buka puasa petang ni.

“Asingkan biji dari buah. Rendam air untuk memisahkan lebihan buah yang melekat.. Masukan dalam tapis teh/kopi cucurkan ke paip sambil pisahkan biji sehingga bersih dari buah yang melekat. Kemudian semai ditempat semai sambil pisahkan biji yang bertindih dengan hujung lidi. InsyaAllah akan bertunas selepas sebulan.”

Jom try ramai-ramai. Tokey-tokey tin jangan marah ye… yang disemai ni belum tentu berbuah lagi. Kalau nak yang confirm berbuah ramai tokey2 yang duk jual….lubangkan sikit je poket tu dapat la pelbagai variasi yang best-best.

Ebooks

Leave a Reply

Your email address will not be published.